考試技巧班 DSE 對答案IELTS Writing TIPS

考試技巧

Tips 1

比較數據描述圖表嘅時候唔可以剩係一味copy data,齋講升左幾多跌左幾多,而要多做比較!比較!比較!比較各項目的數據,多使用對比字詞。例如:

In contrary,

Likewise,

Similar to that …….

Oppositely,

除左對比,都唔好忘記要係描述返個overview,講述返整體個trend係點啊

Tips 2

記住要多使用高階句式 + topic sentence何謂高階句式?

寫文章時避免用 “First” “Second” “Also” “An increase from …..” , “There was a drop in 2010” 等等,應該多使用較高階的句式。

例如:

  1. It is worth mentioning that…
  2. Equally noticeable is that…
  3. It is interesting to note that…

相比起用簡單的句式,使用較複雜的句式可以更容易在writing task中搶分。

另外要記得係段落開首要寫topic sentence,如果唔係就好難攞高分,所以topic sentence係十分十分重要㗎!

Tips 3

轉換題目字眼當寫文時唔一個一味咁抄題目嘅字眼,咁樣會令marker覺得你識得嘅vocab不多,所以要定時轉換一下題目比你嘅key words。

例如當題目寫annual spending嘅時候,你可以寫yearly expenditure。多使用同意詞會令marker覺得你識嘅vocab好豐富,show到你唔只限識basic的詞彙。

同樣十分重要嘅係當寫writing task 1嘅時候千萬唔可以直抄,一定要轉換題目字眼!

如果唔係就好難上高分。如果大家覺得有用的話,記得上spencerlam.hk 同我地多交流!

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter
最新文章

2021你必須要知的3個建議

最近同好多同學仔傾溫習情況,發現大家有幾個困難: (可能其他同學都遇到) 所以我整理了3個困難,下面比左一些解決建議比大家,大家努力追英文喔! 1. 無時間? 學校好忙? 其實時間係可以安排。最核心的

閱讀全文 »

【 IELTS全攻略 】最全面! 考IELTS必讀!

IELTS考試是不少留學生都需要應考的考試,除了學術用途,也適用於移民上。雅思考試題型多樣化,難度高,而且多數大學要求的分數也不低。更加有研究指出若要提高一份就需要花上200小時在練習身上,令聞者畏懼

閱讀全文 »
文章分類