【小六 英文】一文秒殺 小六英文所有topics!【全攻略】

Spencer Lam
Spencer Lam
英文補習名師,港大一級榮譽,多年英文補習經驗,歷年來曾教授超過1000名學生,學生遍及各大名校,由初中至成人英語皆可因材施教,獲《TVB 星期日檔案》、《Now TV》、《ViuTV》、《晴報》、《明珠台》、《UMagazine》等專訪
目錄

小六 英文 全攻略

本文將為小六年級學生提供英文學習的基本知識和技能。

我們將從基本語法開始,講解如何組織句子、使用不同的單詞和短語,並提供實用的溝通技巧。

通過不斷的練習和實踐,學生將能夠提高英文水平,並為未來的學習和交流做好準備。

小六 英文

小六 英文課程

這篇文章會提供大家小六 應該要涉獵的英文詞彙以及文法。

有別於之前的文章,這次我們在介紹詞彙時會選擇提供英文解釋,讓同學熟習一下查英文字典的感覺!

小六英文範圍

英文主題學習

Jobs

Adjectives for describing people

Natural disasters

Charity work

Films

Festival traditions

Common festival

英文 Grammar

Conditional sentences Type 0,1,2,3

Connectives: so, so that

Infinitives

Very few / very little / enough

Too / very / very much

Either or

Neither nor

Phrasal verbs

Adjectives (-ed/-ing)
Passive voice

小六英文自學

Jobs

  1. Carpenter – a skilled worker who makes and repairs wooden structures
  2. Doctor – a medical professional who diagnoses and treats illnesses
  3. Engineer – a professional who designs and develops systems and structures
  4. Lawyer – a professional who practices law and provides legal advice
  5. Teacher – a person who educates students in a school or other learning environment

Adjectives for describing people

  1. Ambitious – having a strong desire to achieve success
  2. Creative – having the ability to produce original ideas or concepts
  3. Diligent – showing hard work and care in one’s tasks and responsibilities
  4. Honest – truthful and trustworthy
  5. Independent – capable of thinking and acting on one’s own

Natural disasters

  1. Earthquake – a sudden movement of the Earth’s crust caused by the release of tectonic energy
  2. Flood – an overflow of water from a river, lake or ocean that submerges land
  3. Hurricane – a severe tropical storm with strong winds and heavy rain
  4. Tornado – a violent and dangerous rotating column of air that touches the ground
  5. Wildfire – an uncontrolled fire that spreads through a wildland area

Charity work

  1. Fundraising – collecting money for a specific cause or organization
  2. Volunteer work – providing time and services to help others without receiving payment
  3. Community service – working to improve one’s community through various projects and activities
  4. Donations – giving money or goods to a charitable organization or individual in need
  5. Advocacy – actively working to raise awareness and support for a cause or issue

Films

  1. Action – a genre of film that emphasizes physical stunts and fast-paced action sequences
  2. Comedy – a genre of film that aims to make an audience laugh
  3. Documentary – a genre of film that presents facts and information about real people, events, and issues
  4. Drama – a genre of film that deals with serious or realistic themes, often involving characters facing intense emotions
  5. Fantasy – a genre of film that deals with imaginative and fantastic themes, often involving magic or other supernatural elements

Festival traditions

  1. Dancing – a common tradition in many festivals, often accompanied by music and costumes
  2. Food – many festivals feature traditional foods and dishes, often specific to the culture or location of the festival
  3. Parades – a common tradition in many festivals, featuring colorful floats and participants dressed in costumes
  4. Fireworks – a common tradition in many festivals, featuring spectacular displays of pyrotechnics
  5. Gift giving – a common tradition in many festivals, often involving the exchange of gifts among friends and family.

Common festival

  1. Christmas – a Christian festival celebrating the birth of Jesus Christ, often celebrated on December 25th with family gatherings, gift giving, and the decoration of trees and homes.
  2. Carnival – a festival celebrated primarily in Catholic countries, typically held in the days leading up to Lent and featuring colorful parades, costumes, and music.
  3. Diwali – a Hindu festival of lights celebrated in India and Nepal, typically featuring the lighting of diyas (oil lamps), fireworks, and the exchange of gifts and sweets.
  4. Hanukkah – a Jewish festival of lights, typically celebrated in December and featuring the lighting of the menorah, traditional foods, and gift giving.
  5. New Year’s Eve – a festival celebrated on December 31st, typically featuring fireworks and parties to mark the end of the old year and the beginning of the new one.

小六英文文法 自學

Conditional sentences Type 0,1,2,3

Conditional sentences Type 0,1,2,3:
Type 0: 現在事實狀況,結論是真實的,如 “If you heat ice, it melts.” (你如果加熱冰,它就會融化)
• “If you water the plant, it will grow.” (如果你給植物澆水,它就會生長)
• “If you don’t study, you will fail the exam.” (如果你不學習,你就會考試不及格)
Type 1: 現在事實狀況,結論是假設的,如 “If you study hard, you will pass the exam.” (你如果努力學習,你就會通過考試)
• “If you save money, you can buy a car.” (如果你存錢,你就能買車)
• “If you practice, you will improve your skills.” (如果你練習,你的技能就會提高)
Type 2: 過去事實狀況,結論是假設的,如 “If he had studied harder, he would have passed the exam.” (如果他學習得更努力,他就會通過考試)
• “If I had known the answer, I would have answered the question.” (如果我知道答案,我就會回答問題)
• “If we had left earlier, we would have avoided the traffic.” (如果我們早點走,我們就會避免堵車)
Type 3: 過去事實狀況,結論是不確定的,如 “If he had studied harder, he might have passed the exam.” (如果他學習得更努力,他可能會通過考試)
• “If he had taken the bus, he might have arrived on time.” (如果他坐公交車,他可能會準時到)
• “If it hadn’t rained, we might have had a picnic.” (如果不下雨,我們可能會野餐)

Connectives: so, so that:

  • So 是用來表示結果或因果關係,如 “I am tired, so I will go to bed early.” (我很累,所以我會早點睡覺)
  • “I passed the test, so I am happy.” (我考試及格了,所以我很高興)
  • So that 是用來表示目的或原因,如 “I am going to the store so that I can buy some groceries.” (我要去商店,目的是為了買些東西)
  • “I will wake up early so that I can catch the train.” (我會早起,目的是為了趕上火車)

Infinitives

Infinitives: 不定詞是一種語法形式,可以表示動作或狀態,如 “to run,” “to be,” “to eat” 等。

  • “He wants to learn to play the piano.” (他想學習彈鋼琴)
  • “I need to find a job.” (我需要找一份工作)

Very few / very little / enough

Very few / very little / enough:

  • Very few 指數量極少,如 “There are very few people here.” (這裡人很少)

  • “There are very few tickets left for the concert.” (音樂會的門票很少)

  • Very little 指數量極少,如 “There is very little food left.” (食物剩很少)

  • “I have very little money left in my bank account.” (我的銀行賬戶里剩很少的錢)

  • Enough 指數量足夠,如 “There is enough food for everyone.” (有足夠的食物給每個人)

  • “I have enough time to finish the project.” (我有足夠的時間完成這個項目)

Too / very / very much

Too / very / very much:

  • Too 指數量過多或過度,如 “This is too hot to eat.” (這太熱了不能吃)
  • “This book is too difficult for me to understand.” (這本書對我來說太難了不能理解)
  • Very 指數量特別多或特別強烈,如 “I am very hungry.” (我非常餓)
  • “I am very happy to see you.” (我非常高興看到你)
  • Very much 指數量特別多或特別強烈,如 “I like this song very much.” (我非常喜歡這首歌)
  • “I appreciate your help very much.” (我非常感謝你的幫助)

Either or

Either or: 是用來表示兩種選擇中的任意一種,如 “I can either go to the party or stay home.” (我可以去派對或者留在家裡)

  • “You can either take the bus or walk to the store.” (你可以坐公交車或者步行去商店)

Neither nor

Neither nor: 是用來表示兩種選擇都不選擇,如 “I neither like coffee nor tea.” (我既不喜歡咖啡也不喜歡茶)

  • “I neither watch TV nor play video games.” (我既不看電視也不玩電子遊戲)

Phrasal verbs

Phrasal verbs: 是由一個動詞和一個副詞組成的動詞短語,如 “turn off,” “run out,” “put up” 等。

  • “I will turn off the lights before I go to bed.” (我去睡覺前會關燈)
  • “I will put up the tent before it gets dark.” (我會在天黑之前搭帳篷)

Adjectives (-ed/-ing)

Adjectives (-ed/-ing): 形容詞可以分成兩種,分別是 -ed 和 -ing。前者表示過去的狀態,如 “I am tired” (我很累);後者表示現在或將來的狀態,如 “I am boring” (我很無聊)

  • “I am excited about the trip
  • “I am excited about the trip” (我對旅行感到興奮) -ing形式
  • “I was exhausted after the long hike” (我在長途徒步之後感到疲倦) -ed形式

Passive voice

Passive voice: 被動語態是一種語法結構,用來表示動作的主體是被動的,如 “The cake was eaten by me.” (蛋糕被我吃了)

“The letter was written by him” (信是他寫的)
“The car was damaged in the accident” (汽車在事故中受損)
通常被動語態中會用 “by” 連接動作的主體,但也有不用 “by” 的情況。被動語態的用法可以用來強調受事件影響的對象,或者是隱藏動作的主體。

小六英文工作紙

小六英文練習

  1. If I _____ harder, I would have passed the exam. (Type 2 conditional sentence) a) studied b) had studied c) would have studied

  2. I am going to the store _____ I can buy some groceries. (so that) a) so that b) in order to c) for

  3. He wants _____ learn to play the piano. (infinitive) a) to b) for c) at

  4. There are _____ tickets left for the concert. (very few) a) much b) many c) very few

  5. I have _____ money left in my bank account. (very little) a) a lot b) much c) very little

  6. I can either go to the party or _____ home. (either or) a) stay b) leave c) go

  7. I _____ watch TV nor play video games. (neither nor) a) neither b) either c) both

  8. I will _____ off the lights before I go to bed. (phrasal verb) a) turn b) switch c) shut

  9. I am _____ about the trip. (adjective -ing) a) excited b) excitedly c) excitedness

  10. The car was _____ in the accident. (passive voice) a) damaged b) broke c) crashed

小六英文練習 答案

Answers: 1-b, 2-a, 3-a, 4-c, 5-c, 6-a, 7-a, 8-a, 9-a, 10-a

如果大家有什麼英文問題,如Spencer Lam, 好唔好咁樣學英文呀? 或者IELTS考試,成人英文/商業英文的知識及英文資源,歡迎你可以隨時再跟我多交流一下,可以Follow 「Spencer Lam English Team」 Facebook pageIG得到更多英文資訊,亦都可以上 https://spencerlam.hk/ 了解更多!

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
最新文章
文章分類