時事 英文 【重點新聞紀錄懶人包】

目錄

時事 英文

美國示威事件

相信大家呢排係IG都見到好多人分享美國示威嘅狀況,事緣就係有一個美國警察制服一個黑人時使用過多武力致死,呢件事惹黎民眾好大回響同埋不滿,因此爆發示威,今日我哋就嚟學下關於呢件事嘅英文字:
condemn 譴責
outrage 暴行
quell 鎮壓
riot 暴亂
throttle 掐死
incite 煽動

國安法

今日同大家講下洗版嘅話題國安法,相關嘅英文字詞你地識嗎?

  1. National Security Law 國安法
  2. subversive 顛覆性的
  3. Foreign interference 外國干預
  4. Enact the law 制定法例
  5. Draft a resolution 起草決議
  6. Seditious 煽動性的

中美貿易戰

中美關係持續緊張,當中的貿易戰 (Trade War) 更是一大熱話。 中美貿易戰 不僅令兩國經濟受損,更大大影響兩國不同企業的生意。關稅升,盈餘自然跌,令不少企業十分頭痕。不知道大家對此事有何看法?或者有沒被 中美貿易戰 影響呢?無論如何都好,都不能讓此事拖延我們學英文的時間啊!所以今天筆者就想同大家分享關於Trade War的英語詞彙。 

1. Levy

詞性:verb 動詞

意思:徵收

例句:Goods manufactured in Hong Kong will be subject to tariffs previously levied only on mainland Chinese companies.

2. Punitive

詞性:adjective 形容詞

意思:具有懲罰性的

例句:Products may face a punitive 10 per cent duty at US ports.

3. Regime

詞性:noun 名詞

意思:政體/社會制度

例句:Goods are subjected to a 7.5 per cent tariff when exported to the US under the current tariff regime.

4. Flurry

詞性:noun 名詞

意思:騷動

例句:There is a more significant flurry recent weeks due to the trade war.

5. Hamper

詞性:noun 名詞

意思:限制

例句:The conflicts between the US government and the Chinese government could hamper the access to consumer technology.

如果大家有什麼英文問題,如Spencer Lam, 好唔好咁樣學英文呀? 或者IELTS考試,成人英文知識及英文資源,歡迎你可以隨時再跟我多交流一下,可以Follow 「Spencer Lam English Team」 Facebook page得到更多英文資訊,亦都可以上https://spencerlam.hk/ 了解更多!

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
最新文章
文章分類