【JUPAS 改選】DSE 放榜後改 Choice

目錄
【JUPAS 改選】DSE 放榜後改 Choice

何時放榜??

7 月 21 號就是放榜的大日子啦!DSE 放榜一日後,考生可以在指定時間內改變 JUPAS choice!這是最後一次 JUPAS 改選機會,同學不容有失!

放榜後 JUPAS 改選時段

1. 個人改選時段

考生會被分配一個於 2021 年 7 月 22 日 (上午 10 點) 至 7 月 24 日 (上午 11 點) 期間改 choice 的 時段,同學在 2021 年 6 月 23 日 (上午 9 點) 開始就可以查閱個人嘅改選時段。在大多數的情況下,每位同學會有不同的改選時間,不要以為自己的時間一定與其他同學一樣!同學亦只可以在個人時段內免費改一次 JUPAS choice !

2. 網上系統開放時間

同學要注意 JUPAS 網站維修時間,每日上午 3 點至上午 6 點會暫停開放,記得要自己安排適當時間登入!

3. 所有同學都必須遞交申請?

當然不是啦!如果同學滿意之前嘅課程選擇,無須在改選時段內遞交申請。院校會考慮同學之前遞交的 JUPAS choice list,無需要改選嘅同學都記得要 double check 之前嘅選擇呀!

改選方式

  • 最多增加 5 個舊 choice
  • 修改課程嘅優先次序
  • 刪除 JUPAS choice

JUPAS 改選步驟

  1. 登入 JUPAS 帳戶

  2. 確認聲明中嘅所有條款

  3. 在「My DRAFT Programme Choices (課程選擇草稿) 」改 JUPAS choice

  4. 將「My DRAFT Programme Choices (課程選擇草稿) 」內改變 JUPAS choice 遞交至「My CONFIRMED Programme Choices (確認課程選擇) 」

  5. 指定空格內輸入「Yes」,然後撳「Submit (遞交) 」確認指令

  6. 按組別同排列次序查閱並印出喺「My CONFIRMED Programme Choices (確認課程選擇) 」內改選咗嘅 JUPAS choice

  7. 再次登入 JUPAS 帳戶查閱修改咗嘅課程選擇

  8. 檢查有冇收到確認成功改選嘅電郵同 SMS
  9. 詳情可以按此了解下。
Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

5 × 4 =

最新文章
【讀書方法】如何定立合適目標

距離明年開考只剩下不足一年的時間,各位 DSE 考生你們準備好未呢?如果同學還未開始準備,就要問自己一個問題,你希望自己明年會有一個怎樣的成績?我相信大部分同學會希望自己奪得佳績,只是大家沒有一個合適

閱讀全文 »
文章分類