【DSE 英文 Paper 2】英文作文 最新8大注意事項

Spencer Lam
Spencer Lam
英文補習名師,港大一級榮譽,多年英文補習經驗,歷年來曾教授超過1000名學生,學生遍及各大名校,由初中至成人英語皆可因材施教,獲《TVB》、《Now TV》、《經濟一週》、《晴報》、《親子王》、《經濟日報》等專訪
目錄
【DSE English】【Paper 2】【Paper 3】英文作文卷二卷三 常見文章攻略

好想要英文作文考試考得好? 一齊睇吓有咩注意事項,點樣先可以進步啦!!!!

今日會介紹英文卷二 – Writing的一些答題技巧,希望大家在面對卷二的時候更能夠得心應手。

雖然卷中分為Part 1 & Part 2,但在評核方面離不開:內容 (Content)、文法(Language)和組織(Organization)三部份,要做好以上部份,可留意以下重點:

共通

 

打好 Grammar 基本功

卷二的writing比較依賴在同學仔的基本功,grammar skills等等,如果底子不好的同學繼續要找Spencer sir先打好grammar底子不然writing會被扣很多分的。

學習進階字詞 Vocabulary

大家都知學英文最重要是詞彙,但很多同學會有2個誤解,第一,以為背深字背得愈深,就等於愈好,但其實如果用得不宜,反而會扣分。第二以為只記單字就可以,不用記同佢相關的collocations (字詞配搭)。

活用句子結構 Sentence Structures

若然一時三刻真的不能這麼快打好grammar的底子,也背不了這麼多詞語,那麼一定要背好一些sentence structures,因為這些是最加分最能令markers刮目相看的。

想確保每次在收到題目後快速想到內容架構,在日常生活應該多留意身邊事物,也要背定大約20個左右的例子(workplace communication / social issues/ sports) 。

例子包括: (use other expressions)

  • Depreciation (貶值) of academic qualifications (學歷)
  • The elimination (消除) of gender stereotypes (保守性別觀念)
  • Youngsters are self-centered (自我中心) and irresponsible (不負責任)
  • Youngsters are discourteous (不禮貌)
  • Youngsters have low emotional quotients (情緒智商)
  • Youngsters have low AQ – adversity quotients (逆境智商)        
  • Youngsters have weak inter-personal skills (人際極巧弱)
除此之外,我哋就嚟睇吓點樣可以攞到3,4,5或以上,向自己嘅目標前進!!!

目標為3

目標為3的同學, 只要寫好最簡單嘅句子,貼題 合乎情理 正確使用單字同埋grammar 已經可以

目標為4

目標為4的同學就要留意 雖然評分係分三部份,包括Content, Language and Organisation,但係如果冇好嘅content, language and organisation係好難去比分或者發揮到 所以考生應該喺content方面下好功夫 例如喺鋪墊上面加多練習

啱啱開始嘅同學可以由議論文開始練習 因為議論文相比其他問題比較上有固定嘅框架 喺練習方面會更容易理解同處理

目標為5或以上

以目標為5或以上嘅同學 一定明白英文係需要 “浸” 呢個道理

除咗 content 好 其他方面例如Language, vocabulary, grammar, technique 都係非常之倚賴基本功 所以喺日常生活一定要多接觸了解同埋練習去使用

坊間嘅補習好多時候只係着重解釋技巧 但係考生如果亂用自己唔熟悉嘅技巧 只會弄巧反拙

所以應該及早為自己選擇一個適合自己嘅練習方法同埋課程

最後比幾個方向大家喺平時同埋寫作前可以做嘅事情

平日仲可以做咩

  1. 盡可能多閱讀
  2. 多使用英語詞典
  3. 複習語法 (一定要溫好 Tenses/ Passive Voice/ Participles 同Clauses 等不同的重大文法課題)
  4. 寫作前後檢查您的拼寫 (記得多做proofreading exercise,推介可以用Junius Publications入面的proofreading exercise 用作參考)
  5. 用英語寫日記/多作文 (一定要運用出來)
  6. 了解如何將基本句子變化更複雜的句子
  7. 了解如何組織段落
  8. 寫一個大綱 (除了思考每段的論點,亦要先思考好每段可以用那些多元化的句式)

如果大家有什麼英文問題,如Spencer Lam, 好唔好咁樣學英文呀? 或者IELTS考試,DSE英文/商業英文的知識及英文資源,歡迎你可以隨時再跟我多交流一下,可以Follow Spencer Lam English Team Facebook page得到更多英文資訊,亦都可以上https://spencerlam.hk/ 了解更多!

作者簡介:港大一級榮譽畢業,在學期間獲11份獎學金,曾赴英國留學交流。曾任國際銀行MT,2019年放棄銀行工作,全身投入英語教育事業,歷年來教授過千名學生,早前獲香港青年協會邀請擔任2020 DSE工作坊講者。

Facebook 專頁:Spencer Lam English Team

網頁: https://spencerlam.hk

原文刊登於 :

https://inews.hket.com/article/2838867/%E3%80%90%E6%99%BA%E5%8F%96%E8%8B%B1%E6%96%87-iM%E7%B6%B2%E6%AC%84%E3%80%91DSE%E8%8B%B1%E6%96%87%E4%BD%9C%E6%96%87%20%E6%9C%80%E6%96%B08%E5%A4%A7%E6%B3%A8%E6%84%8F%E4%BA%8B%E9%A0%85?mtc=20027

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter

發佈留言

最新文章
【Grammar小教室】形容詞輕鬆學

形容詞小教室 形容詞的使用可分為: 使用形容詞 形容詞的位置 形容詞模式 今天 Spencer Sir 會教你精通形容詞的所有知識! 使用形容詞 什麼時候應該使用形容詞? 我們用形容詞來描述名詞: a

閱讀全文 »
文章分類