【DSE英文補習】必學5**詞彙!

Spencer Lam
Spencer Lam
英文補習名師,港大一級榮譽,多年英文補習經驗,歷年來曾教授超過1000名學生,學生遍及各大名校,由初中至成人英語皆可因材施教,獲《TVB》、《Now TV》、《經濟一週》、《晴報》、《親子王》、《經濟日報》等專訪
目錄

有咩詞彙你一定要識

大家都知學英文最重要是詞彙,但很多同學會有2個誤解,第一,以為背深字背得愈深,就等於愈好,但其實如果用得不宜,反而會扣分。第二以為只記單字就可以,不用記同佢相關的collocations (字詞配搭)。

事實上,第一,我地不用背太多深字,最重要是你要記得作文常用的詞彙,例如「重要」,「值得」,「缺乏」等不同的同義詞。最好每個常用的詞彙最少要有3-5個組合。例如: 「重要」,可以用important / significant / crucial / critical / paramount 等,但當然並不是每個字都可以在任何埸合用得到,一定要知道每個字的formality。

第二,一定要學埋同佢相關的collocations (字詞配搭)。例如: enthusiasm 後面要用for:

After the accident, he lost his enthusiasm for basketball.

其實仲有好多詞彙都好值得大家學,再多一個例子大家: 平時大家都會用: I hope I can gain the support from the public. 其實我地可以用 “elicit” (當formal writing的情況)

They were able to elicit the support of the public.

睇完都係覺得好迷惘? 唔知點樣先叫高效字? 即將會推出All-in-one Course ,將會高效地教大家用爆分字! 我會用列表 (Table)方式,教你最有用的字,以及佢地的用法!

Share:
Facebook
LinkedIn
Twitter
最新文章
文章分類