考試技巧班 DSE 對答案[5**的秘密!!] 

考試技巧

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

[5**的秘密!!] 點解要學考試技巧?

好多同學仔會問: 其實點解要學考試技巧?
唔知你地平時做英文卷時會唔會遇到以下問題:
當做閱讀理解時,唔係好睇得明文章每一句,又唔識答問題,學校老師上堂只是跟我們對答案,對Reading無從入手。

或者,你覺得Reading卷經常會犯不小心的錯,覺得很不值得,但又不知道如何避免。 –
如果你遇到以上的問題,以下的內容會好幫到你!!! 😊
其實點解要學考試技巧? 因為日校老師經常講: 英文的基本功是很重要的! 當然,我都好同意英文科始終是語文科,深厚的英文底子是很重要。但是,試想像,當你考試一緊張時,很容易會睇錯題目或者犯很多不小心的錯,無論你的英文底子如何,其實考試技巧可以幫你更快更準找到答案 –
學校考試及公開試只得一次!!! 只得一次!!! 只得一次!!! 所以不妨學多一招考試技巧,提高自己答題命中率。

以下比一個簡單例子大家:
文章: In theory, the government should enforce this law however tough it will be. It is in fact another story.
問題: Which of the following is the best option according to the writer’s view?
A. No matter how tough it will be, the government should enforce the law.
B. The government should not enforce this law.
C. The government is facing a tough time.

在大考特訓班(regular 10期) 有教過要留意In theory 及in fact等字眼。如果見到in fact,意思即是後面是作者的立場。相反,見到in theory,意思即是後面是別人立場。所以這題的Answer 是B- It is in fact another story.

如果你英文底子好的話,不用5秒都可以找到正確答案。學了考試技巧,可以幫你double check 答案。就算英文底子不夠好,都不用灰心,因為但如果你能多學一些考試技巧,就能提高答題命中率!! 😊

想學更多考試技巧,記得留意我地IG!

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter
最新文章

2021你必須要知的3個建議

最近同好多同學仔傾溫習情況,發現大家有幾個困難: (可能其他同學都遇到) 所以我整理了3個困難,下面比左一些解決建議比大家,大家努力追英文喔! 1. 無時間? 學校好忙? 其實時間係可以安排。最核心的

閱讀全文 »

【 IELTS全攻略 】最全面! 考IELTS必讀!

IELTS考試是不少留學生都需要應考的考試,除了學術用途,也適用於移民上。雅思考試題型多樣化,難度高,而且多數大學要求的分數也不低。更加有研究指出若要提高一份就需要花上200小時在練習身上,令聞者畏懼

閱讀全文 »
文章分類