考試技巧班 DSE 對答案[5**的秘密!!]

考試技巧

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

[5**的秘密!!] Grammar – 令人又愛又恨的文法

你應該由細到大都聽很多人講文法,有人同你講,你學好,神技神技神技,你考試就可以高分,但另一方面,學校老師成日都同你講Grammar !!! Grammar!! Grammar!! 個個都想學好Grammar,唔通個個都可以學好咩?

但係,認真,文法對英文考試的影響有幾大?
誠實地話比你知: 想英文考試考得好,考試技巧及文法都是同樣重要! 這雖然看似是廢話,但當我地愈來愈接近公開試或學校考試,我們愈容易忽略它的重要性。

以前有不少同學仔在寫作文Part A 時,因為太依賴考試技巧,往往忽略了文法,寫完之後求其proofread,沒有認真對待。明明是講過去的事 (My high school life 或 The Life 50 years ago) ,但是同學仔經常不小心,一時用present tense,一時用past tense,因此嚴重扣分。另外,能善用不同tenses同學仔亦不多(好簡單的past continuous / past perfect tense 都用得不足)。即使用了所謂的技巧,最終作文分數仍是不夠好!

那麼,有什麼方法可以學好Grammar?
其實我建議:
1. 一定要勤做proofreading,一邊做一邊提升自己對搵錯處的sensitivity (Spencer Sir以前都苦練過一排),另一方面,就睇下自己有邊一個topic 不太熟就溫返啦!

2. 有咩唔明就問清楚,唔好一知半解,特別是重大grammar topics (passive voice/ tenses/ conditionals / relative clauses)

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter
最新文章

2021你必須要知的3個建議

最近同好多同學仔傾溫習情況,發現大家有幾個困難: (可能其他同學都遇到) 所以我整理了3個困難,下面比左一些解決建議比大家,大家努力追英文喔! 1. 無時間? 學校好忙? 其實時間係可以安排。最核心的

閱讀全文 »

【 IELTS全攻略 】最全面! 考IELTS必讀!

IELTS考試是不少留學生都需要應考的考試,除了學術用途,也適用於移民上。雅思考試題型多樣化,難度高,而且多數大學要求的分數也不低。更加有研究指出若要提高一份就需要花上200小時在練習身上,令聞者畏懼

閱讀全文 »
文章分類