考試技巧班 DSE 對答案【Reading】

考試技巧

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

好多同學仔很擔心Reading😔,部分英文底子不太好的朋友仔,經常怕會睇唔明文章,或者怕自己會中陷阱😱。而對部分英文比較強的朋友仔,又成日驚長問題/填充題,怕自己會錯不小心,又或者自己就算睇得明都唔識做長問題 (成個DSE 都好重視long questions) ,例如 段旨題(main purpose of thee paragraph)。

以下想同大家分享一條問題:

Please fill in the blank: –
文: The movie “Hunger Games” is so interesting. I really want to watch it again!

問題: This movie is a __________________ one, so I really want to watch it next time!

可能有部分同學仔會直接填了interesting,而部分叻仔少少的同學仔就會填funny。其實上面的答案都是錯。正確答案是: fun/fascinating – 大家做填充題一定要小心文法💪🏻💪🏻!!!

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter
最新文章

2021你必須要知的3個建議

最近同好多同學仔傾溫習情況,發現大家有幾個困難: (可能其他同學都遇到) 所以我整理了3個困難,下面比左一些解決建議比大家,大家努力追英文喔! 1. 無時間? 學校好忙? 其實時間係可以安排。最核心的

閱讀全文 »

【 IELTS全攻略 】最全面! 考IELTS必讀!

IELTS考試是不少留學生都需要應考的考試,除了學術用途,也適用於移民上。雅思考試題型多樣化,難度高,而且多數大學要求的分數也不低。更加有研究指出若要提高一份就需要花上200小時在練習身上,令聞者畏懼

閱讀全文 »
文章分類