考試技巧班 DSE 對答案溫習英文 3大方法 (DSE / IELTS)

考試技巧

很多同學都覺得 DSE 溫習英文 無從入手,要短時間有大進步也是非常困難,不知道你有無遇過下面的情況?

溫習英文
溫習英文

情景1

在作文卷,因為老師經常叫你寫英文寫好D寫深D,但你可能成日覺得好似講完等於無講,令到你冇晒動力,無所適從。

情景2

你打算學校的英文教科書,又沒有針對考試,很多時候都是將不同的資料放在一起,而且學校老師很多時候都是只是把教科書讀一次,又或者叫你地小組討論 (媽呀! 好混亂! 沒有系統!)

情景3

於是乎你選擇去買一些額外的英文補充練習或者 英文補習 筆記,因為每一本筆記都有不同的準則,在眾多教材之中,你覺得非常困擾,唔知應該信邊個? 唔知點樣先可以學好英文、考好英文?

我只係用一部手機,㩒一粒制,就可以開通你大腦! (Brian Cha’s mode)

抽水就抽完啦 (尷尬笑) 講返正題,要開通你大腦,提升你學習效率,點止㩒一粒制,要㩒好多粒制,用好多方法。以下想同大家分享3個方法:

.

溫習英文 方法1. 多感官學習

好多研究都發現,用到愈多感官,記憶力就會愈好。我們的感覺器官包括視覺、聽覺、味覺、觸覺和本體感覺等,各個感官會把從外界接收到的訊息傳送到大腦,大腦會把來自各個器官的訊息解碼及整理,並作出反應和學習。

「多感官學習」是幫助學生透過互動,把「眼看」、「耳聽」、「口唸」和「手寫」等都動員和配合起來,更有效地學習。

如果你是傾向於視覺型,那就要多看,日睇夜睇。而你若是屬於聽覺型,要背的東西不妨讀出聲音來 (Spencer sir 是屬於聽覺型,以前是會好大聲咁讀vocab/文章) 。而如果你是屬於運動型,就應多作筆記,例如整本error books (之前開live 時有講過,有興趣可以再睇睇)。我以前會用不同方法加深記憶,特別是記Skills,又讀又抄又睇~

.

溫習英文 方法2. 故事記憶法

把我們要記憶的信息編成一個故事,並且在我們的大腦中形成圖像來記憶。這個有點複雜,我會在 《DSE 英文補習 – 考試技巧班》 再比少少例子大家去應用出來,可以幫助你用於學習英文。但其實這個方法是最有用,我以前讀History時其實好多時都用這個方法。例如你記英文文章時,每一段可以當佢是一幅幅相,將佢影像化。如果你真係好有興趣學多一些,你Google 一下,已經有好多教學 😊

.

溫習英文 方法3. 記憶宮殿

腦海中自己所熟悉的實際位置所組成的畫面。當你記住很多東西,你只要在腦海中走一遍,把各種東西的影像放在特定的位置就好了。例如你想記10個字,可以將佢放在你返學的路線。

《DSE 英文補習 – 考試技巧班》 會overrun 時間中抽一部分時間,同大家分享如何用這些方法,幫大家更快記好考試技巧 + 英文詞彙。最後,你覺得我好煩, 咁….唔好考英文lor (抽水mode) (笑)

.

額外溫習英文 方法:4. 參加 英文模擬考試 Mock Exam!

DSE Free Mock Exam (Sep 2020)
DSE Free Mock Exam (Sep 2020)
  1. 平時報mock exam 要幾百蚊,自己買練習又擔心質素不高 ?
  2. 卷一愈來愈重要,但你愈來愈擔心…點算好?
  3. 唔知仲有無得考學校Mock Exam?

上次錯過了的同學仔把握最後上車機會!!

現在就有一個大好機會!! 快啲黎參加Spencer Lam既Mock Exam啦!

.

想再知道更多?立即Follow 我地 FaceBookInstagram

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

最新文章

2021你必須要知的3個建議

最近同好多同學仔傾溫習情況,發現大家有幾個困難: (可能其他同學都遇到) 所以我整理了3個困難,下面比左一些解決建議比大家,大家努力追英文喔! 1. 無時間? 學校好忙? 其實時間係可以安排。最核心的

閱讀全文 »

【 IELTS全攻略 】最全面! 考IELTS必讀!

IELTS考試是不少留學生都需要應考的考試,除了學術用途,也適用於移民上。雅思考試題型多樣化,難度高,而且多數大學要求的分數也不低。更加有研究指出若要提高一份就需要花上200小時在練習身上,令聞者畏懼

閱讀全文 »
文章分類