考試技巧班 DSE 對答案人人都話要考IELTS,究竟IELTS係乜黎架?(上集)

考試技巧

知道大家都會對前景感到不安,近排好多人問Spencer Sir我想去外地讀書/移民,agent同我講要考IELTS,但究竟乜係IELTS?發覺好多人都唔太清楚係乜,所以寫左呢篇文同大家介紹一下:

IELTS係乜黎?
IELTS全寫International English Language Testing System (雅思國際英語測試),分為General Training和Academic兩個模式,本身用途係針對希望係英語國家工作(General)同升學(Academic)嘅人去證明自己本身嘅英文能力,但好多本地大學申請入學時除左DSE成績都會睇埋IELTS,自資院校更加會列IELTS為畢業前必須考的試。

邊個要報IELTS?
下列四種人最有報IELTS的需要:
-F5同學 (下年報JUPAS會有一項要填嘅叫做其他學習成績(語言科目),係三四月截止要填好,可以比大學多一個指標去consider你)
-F6考完DSE等放榜嘅同學 (萬一出黎成績失左手要考慮海外升學,好多地方嘅大學就會睇你IELTS成績,到時先考就太遲)
-大專院校要考IELTS達指定成績先畢到業嘅學生(考唔到畢唔到業)
-準備移民嘅人 (好多英語國家要你考到IELTS某個分數先至俾你申請)
.
點報名?幾錢?成績幾耐公布?
同學可以透過英國文化協會(British Council)或者IDP Education報名考IELTS,2020年IELTS報名費hKD$2150,考核結果將會於試後14日(紙筆模式)或5-7日(電腦模式)公佈。

暫時寫住咁多先,下次會同大家詳細分析IELTS嘅考試模式!

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter
最新文章

2021你必須要知的3個建議

最近同好多同學仔傾溫習情況,發現大家有幾個困難: (可能其他同學都遇到) 所以我整理了3個困難,下面比左一些解決建議比大家,大家努力追英文喔! 1. 無時間? 學校好忙? 其實時間係可以安排。最核心的

閱讀全文 »

【 IELTS全攻略 】最全面! 考IELTS必讀!

IELTS考試是不少留學生都需要應考的考試,除了學術用途,也適用於移民上。雅思考試題型多樣化,難度高,而且多數大學要求的分數也不低。更加有研究指出若要提高一份就需要花上200小時在練習身上,令聞者畏懼

閱讀全文 »
文章分類