人人都話要考IELTS,究竟IELTS係乜黎架?(下集)

Spencer Lam
Spencer Lam
英文補習名師,港大一級榮譽,多年英文補習經驗,歷年來曾教授超過1000名學生,學生遍及各大名校,由初中至成人英語皆可因材施教,獲《TVB》、《Now TV》、《經濟一週》、《晴報》、《親子王》、《經濟日報》等專訪
目錄

IELTS 四份試卷

上回講過IELTS有分academic組(for 升學嘅學生)同general training組(for移民),考嘅內容會唔同,所以千其唔好報錯。但係,兩者其實都會考讀寫聽說四份卷,每part都會有一個sub-grade (滿分為9),再以每part嘅grade拉出一個overall grade (同樣9分為滿分)。香港人由細到大接受嘅英語訓練多數著重聽同睇,所以通常閱讀同聆聽兩卷會特別高分,而寫同講則較弱,以下落黎會講下四分卷分別考乜

閱讀卷 (限時60分鐘)

Acadenic組要睇3篇文章,每篇大約一千字,之後要完成40條嘅題目,文章題材可能涉及教育、社會時事、日常生活等等;而題目則以MC為主,亦有部分會係 Short Question、True/False題、填充題等。

General Training組要睇5-6篇文章,文章一般節錄from書刊、報章、通告、廣告 、公司指引等英語社會常見嘅文體。一樣係40條問題,旨在評核考生唔同嘅閱讀技巧,好似辨識主題、速讀、了解邏輯同論據,以及辨別作者觀點、態度同目的等。

寫作卷 (限時60分鐘)

Academic組考生需要完成兩篇作文。Task 1需要考生對題目提供嘅資訊或數據進行描述,例如圖表、表格、圖解等等,字數不少於150;Task 2需要考生對題目中的議題、問題或看法進行討論,例如論證、評論或反駁等等,字數不少於250字。

General Training組同樣要完成兩篇作文,但Task 1就通常係寫邀請函、投訴信、道歉信等,至少150字;而Task 2就同Academic組類似,寫一篇不少於250字嘅文章回應某個觀點、論點或難題。

聆聽卷 (全卷限時40分鐘:30分鐘錄音內容;10分鐘整理答案)

Academic同General Training一樣,錄音分成4大段,第一、二部份以生活語言為主,第三、四部份會偏重學術性語言,考生需要答總共40條題目,包括matching、True/False、Short Questions等。錄音只會播放一次,播放完畢後會給予考生10分鐘整理答案。

口語卷 (約10-15分鐘)

Academic同General Training一樣,考生同考官進行1對1嘅口試,分3大部分:

第1部分:考官主要會問一啲關於生活上嘅問題,例如自我介紹、家庭、工作、學業、個人嗜好等

第 2部分:考生會獲發一張試題卡同紙筆,會有1分鐘時間準備,之後要以卡上嘅題目作2分鐘嘅個人短講,考官之後會因應主題發問1至2條問題

第 3部分:考官會圍繞第2部分的主題提出較深入的問題

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter
最新文章
【DSE English Writing】【英文考試】【英文作文】卷二英文作文各大題形實用技巧 教你如何升一個Grade

相信各位同學們都會覺得English Paper 2 Writing好難溫,沒英文底子的同學更是無從入手。那究竟如何在短時間內可以提升自己待寫作技巧呢?今日我將會幫助同學們分析英文卷二的各種題形,以及Writing三大評分準則(Content、Language、Organization)的得分技巧,讓同學可以在短時間內明白如何應付英文卷二。

閱讀全文 »
【大學神科】【大學收生要求】-一文有齊大學八大神科收生要求

DSE 放榜將置,每年都有不少同學的成績往往都會出乎意料。若果你的放榜成績意想不到地好,同學們又做好了改選聯招志願的準備了嗎?相信考獲到好成績的你,都會想把神科加入到聯招志願裡,那麼你不得不知八大有那些神科以及其收生要求了。本文將會帶同學們看看,到底八大神科收生要求是怎樣的呢。

閱讀全文 »
文章分類