【DSE English】Grammar小教室 + 3個操Grammar 的好方法

Spencer Lam
Spencer Lam
英文補習名師,港大一級榮譽,多年英文補習經驗,歷年來曾教授超過1000名學生,學生遍及各大名校,由初中至成人英語皆可因材施教,獲《TVB》、《Now TV》、《經濟一週》、《晴報》、《親子王》、《經濟日報》等專訪
目錄

無論你作文用幾多vocabulary, 幾多佳句,有幾好content,如果grammar 唔好,marker 都唔會比高分架!!!所以平時就要睇多啲Grammar 句式,打好嗰底啦;)睇完小教室後,再黎睇下點樣令你嘅Grammar 進步啦!

 

下面這句句子係 啱定錯?

Many a student is laughing

啱? 定  錯?

其實是可以的 

好多同學都 好似無見過

實用文法句式:

Many a + 名詞 (後面動詞 當作單數處理)

= Many 名詞 ((後面動詞 當作眾數處理))

Many a teenager faces the problem.

= many teenagers face the problem.

記得意思是完全一樣的

下面邊個係 啱?

1.If he was you, he would not do it.
2.If he were you, he would not do it.

以上邊一句先係正確呢?

正確答案是B

Review  Conditionals (If的句式):

1. If基本分4大類型,大家一定要隨時記得不同動詞的型態及用法

2. 上面問大家的是 “假設” 的類別 (發生機率: 0%)

型態是: If you did it, you would do…..

3. 用此類型時要注意: If I were you, / If he were you (此時應該要用 were ,而不是was 。好多同學會寫錯的,記得要小心 !

4. 好多人問點解會係用過去式 (past tense)? 因為past tense 除了表示 (i) 過去動作 ,亦可以表達 (ii) unreal past tense (不真實時都可以用)

下面這句的 However 中文是指…?

However hard you may try, you will not be able to do it. 

A但是            B無論

以上邊一個先係正確呢?

正確答案是B

其實除了 “但是”,However仲有另一個意思

However 亦都可以解 No matter how adjective (無論如何…)

上面的意思: 不論你如何努力地試,你將不可能做到

實用文法句式:

However + adjective/adverb 主語+ 動詞, 句子

If you take money from the fund, however small the amount is, you must record it in this book.

如果您從基金中收取了錢,無論金額多小,都必須記錄在這本書中。

We are determined to solve this problem, however long it takes.

我們決心解決這個問題,無論花費多長時間。

 

唔知你地又對邊個文法課題不太熟識呢 ? 但依家唔熟唔緊要,只要今日起按住呢三個方法開始操Grammar , 保證你一定可以響DSE 之前升1 個Grade !!!!

多輸出 不只靠輸入

好多同學只係上堂聽完 (輸入) 就算,其實一定要多輸出,文法先會學得好。所以我建議

  • 多做Proofreading Exercise
  • 多作文
  • 多造句

都可以幫你改善好文法。當你寫的過程,已經可以加深用法,同埋最好有人針對性比返意見你。記得一定要量化你輸出內容

例: 每日做1篇Proofreading Exercise

例: 每日造5句

特別對於學Tenses/ Gerund/ To-infinitive 都好有用

先學100%實用課題

好多時我地學文法,會所有東西及規則都學,但其實有不少的內容實用性都好低。學完都用唔返出來。所以你成日有種錯覺,學文法都唔會令自己進步

其實,同學仔應該著重實用的文法,例如:

學Conditionals (If) 多想想如果將 If 的不同形態放在考試當中

Should you have any questions, please feel free to contact me (If的倒裝句)

你知道是Paper 3 Writing Tasks 時可以最後寫信時用,你就會明白到如果應用在日常及考試上。

覺得有用,就更大動力想學,就更有成功感。所以一定要盡量100% 學實用Grammar

用中文教文法 (*for 底唔好嘅同學)

好多底子唔好同學,學文法最大問題是,日校老師用英文教英文文法,好多時同學仔唔好唔想聽,而係根本聽唔明….

加上大多教科書的英文文法解說都好深,有時令同學仔更擔心。

我建議同學仔先用中文聽一次 重大Grammar Topics 的概念 (Tenses/ 主被動/If 句式),之後先再做練習

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *

最新文章
【DSE English Writing】【英文考試】【英文作文】卷二英文作文各大題形實用技巧 教你如何升一個Grade

相信各位同學們都會覺得English Paper 2 Writing好難溫,沒英文底子的同學更是無從入手。那究竟如何在短時間內可以提升自己待寫作技巧呢?今日我將會幫助同學們分析英文卷二的各種題形,以及Writing三大評分準則(Content、Language、Organization)的得分技巧,讓同學可以在短時間內明白如何應付英文卷二。

閱讀全文 »
【大學神科】【大學收生要求】-一文有齊大學八大神科收生要求

DSE 放榜將置,每年都有不少同學的成績往往都會出乎意料。若果你的放榜成績意想不到地好,同學們又做好了改選聯招志願的準備了嗎?相信考獲到好成績的你,都會想把神科加入到聯招志願裡,那麼你不得不知八大有那些神科以及其收生要求了。本文將會帶同學們看看,到底八大神科收生要求是怎樣的呢。

閱讀全文 »
文章分類