考試技巧班 DSE 對答案【DSE英文補習】必學5**詞彙!

考試技巧

大家都知學英文最重要是詞彙,但很多同學會有2個誤解,第一,以為背深字背得愈深,就等於愈好,但其實如果用得不宜,反而會扣分。第二以為只記單字就可以,不用記同佢相關的collocations (字詞配搭)。

事實上,第一,我地不用背太多深字,最重要是你要記得作文常用的詞彙,例如「重要」,「值得」,「缺乏」等不同的同義詞。最好每個常用的詞彙最少要有3-5個組合。例如: 「重要」,可以用important / significant / crucial / critical / paramount 等,但當然並不是每個字都可以在任何埸合用得到,一定要知道每個字的formality。

第二,一定要學埋同佢相關的collocations (字詞配搭)。例如: enthusiasm 後面要用for:

After the accident, he lost his enthusiasm for basketball.

其實仲有好多詞彙都好值得大家學,再多一個例子大家: 平時大家都會用: I hope I can gain the support from the public. 其實我地可以用 “elicit” (當formal writing的情況)

They were able to elicit the support of the public.

睇完都係覺得好迷惘? 唔知點樣先叫高效字? 即將會推出All-in-one Course ,將會高效地教大家用爆分字! 我會用列表 (Table)方式,教你最有用的字,以及佢地的用法!

Share:
分享在 facebook
Facebook
分享在 linkedin
LinkedIn
分享在 twitter
Twitter
最新文章

2021你必須要知的3個建議

最近同好多同學仔傾溫習情況,發現大家有幾個困難: (可能其他同學都遇到) 所以我整理了3個困難,下面比左一些解決建議比大家,大家努力追英文喔! 1. 無時間? 學校好忙? 其實時間係可以安排。最核心的

閱讀全文 »

【 IELTS全攻略 】最全面! 考IELTS必讀!

IELTS考試是不少留學生都需要應考的考試,除了學術用途,也適用於移民上。雅思考試題型多樣化,難度高,而且多數大學要求的分數也不低。更加有研究指出若要提高一份就需要花上200小時在練習身上,令聞者畏懼

閱讀全文 »
文章分類